Sysmän terveiset

Luontoemo-kaupan omistajan, ystäväni Pauliina Silvan kutsumana lähdin Sysmän Itteviikon päätteeksi luennoimaan kunnanviraston auditorioon. Aiheenani oli  “Suomalainen kansanperinne ja luontoyhteys”. Matkalla Sysmään katselin maisemia ja ajattelin, että jokaisella paikkakunnalla on omanlaisensa pyhä luontoyhteys, joka näkyy vaikka luontomme onkin hyvin samantyyppistä paikkakunnasta huolimatta. Sysmässä Pauliinan äiti mainitsi kuppikivet, joiden luokse haluan palata myöhemmin. Kuppikivet ovat viimeaikoina olleet uutisissa, kun historian tutkimuksen harrastaja Jukka Nieminen kertoi oman näkemyksensä kuppikivien merkityksestä. Hän on tullut siihen tulokseen, että kuppikivet olisivat karttoja, joista näkyy kylien koko ja perhekuntien määrä. Historia jättää taaksensa paljon mysteerejä, joita emme ehkä ratkaise koskaan.

Luontoyhteyden kautta voimme kuitenkin päästä lähelle historiaa ja tätä päivää. Muinaiset uskomukset ja tavat eivät itseasiassa olekaan niin kaukaisia. Tärkein kyky on pysähtyä kuuntelemaan mitä luonto ja vanhat pyhät paikat meille kertovat, ja saamme tehdä omia päätelmiämme asioiden merkityksistä. Sysmän kunnantalon pihassa ihailin puita ja keskustelin paikallisten kanssa siitä, kuinka juuri puut ovat ehkä niitä “vanhimpia kylän asukkaita”. Puut ovat olleet merkityksellisiä ihmisille kautta aikoijen. Joskus olemme omassa ympäristössämme sokeita, mysteerit ovat liian lähellä meitä. Vanha sanonta kuuluu “ei näe metsää puilta”, joka ilmaisee juuri lähellä olevien asioiden näkemättömyyttä.

Mikä on oman paikkakuntani esihistoriallinen nähtävyys? Mikä on asuinalueeni historia? Nämä kysymykset vastauksineen avaavat uuden näkökulman lähellä olevaan pyhään sekä luontoyhteyteen.

Dalva

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s